Bland det första en nybliven hundägare gör är att försöka lydnadsträna hunden, vilket inte är speciellt konstigt. En lydig hund är enklare att hantera en en olydig liten rackare. Det är inte heller så svårt att lära sig hur man tränar sin hund på bästa sätt. I själva verket ska man göra på precis samma sätt som med människor. Men anpassat för hundar då!

För den som inte vet hur man ”tränar” människor så är det så att det som fungerar allra, allra bäst är moroten, medan piskan inte gör någon märkbar skillnad. Det är kunskap som varit känd bland psykologer och beteendevetare i många decennier nu, men som gemene man ofta ställer sig tveksam till. Men det är ett enkelt och väldokumenterat faktum: att uppmuntra någon när denne gör något ”rätt” gör att denne lär sig mycket snabbt. Att bestraffa misstagen å andra sidan gör varken till eller från, och kan till och med göra att inlärningskurvan går bakåt. Förutom då att det är obehagligt. För en hund som ju inte ”förstår” varför något är fel är det också obegripligt. Varför gör matte så där?

Lydnadsträning av en hund kommer därför att kräva en hel del hundgodis och ”duktig hund” för att lyckas. Det kommer också att gå snabbare än du tror, i alla fall om hunden är ung. Visserligen beroende på ras, en del raser är ”lydigare” än andra, men alla hundar kan dresseras. Kom bara ihåg att det först och främst är framgången som ska belönas, inte misstagen som ska bestraffas.