Det finns diverse lagar och regler i Sverige gällande hundar och koppel. Som hundägare kan man inte alltid själv bestämma om hunden ska vara kopplad eller inte. Alla hundar är inte heller så lydiga och vältränade att det går att hålla dem lössläppta; riskerna är för stora, både för hunden och andra. Koppel är alltså något som alla hundägare i Sverige kommer att behöva använda, vare sig de vill eller inte. Men det finns en sak när det gäller koppel som kan väcka upp starka känslor och orsaka stormiga debatter.

Jag talar då naturligtvis om strypkoppel. Strypkoppel är något som länge ansågs vara mer eller mindre okontroversiellt. Så är det inte idag. En hundägare som är ute och går med sin hund och har denna i strypkoppel riskerar att stoppas av förbipasserande som påpekar att det är näst intill djurplågeri att använda strypkoppel. Det är bättre att använda en sele, eller i alla fall en mildare form av koppel. Personligen är jag rätt så övertygad om att det är sant att strypkoppel både är plågsamt för hunden, och riskerar att orsaka allvarliga skador, och skulle aldrig få för mig att använda ett.

Men det finns fortfarande de som hävdar att strypkoppel är helt okej, inte innebär någon fara och inte alls är plågsamt för hunden. Vissa hävdar till och med att det är det bästa alternativet. Men argumenten är sällan speciellt övertygande. Än så länge är strypkoppel lagliga i Sverige, men det är nog bara en tidsfråga innan de förbjuds.